28.02

Την παραμονή της γιορτής του Λαζάρου οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα Λαζαράκια, μικρά ζυμωτά ψωμάκια στα οποία έδιναν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες στην εκκλησία. Το έθιμο θέλει τις ‘ Λαζαρίνες’ (νεαρές ανύμφευτες γυναίκες) να  ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Read More
28.02

Στην Σμύρνη, από την Κυριακή που ξεκινούσε η αποκριά, άρχιζαν οι διασκεδάσεις στα σπίτια, στις αυλές, στις πλατείες και στους δρόμους.Κολομπίνες με δαντελωτές φούστες και χειροποίητες στολές, χόρευαν τσιφτετέλια, βάλς και καντρίλιες….Την Καθαρά Δευτέρα  οι νοικοκυρές έφτιαχναν ταχινόπιτα, ταραμοσαλάτα, χαβιαροσαλάτα, έβραζαν ρύζι με ζάχαρη και κρόκο ή χοσάφι από ξερά βερίκοκα, δαμάσκηνα , σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιόυ και λίγη ζάχαρη.Στις αυλές και στα σπίτια έστηναν χορό και τραπέζια με πάρα πολλές λιχουδιές και Σμυρναίικα γλυκά, μεταξύ των οποίων και τα υπέροχα γλυκά της αποκριάς, τα αυγοκαλάμαρα!

Read More
28.02

Σαλιάρια ,ονομάζονται έτσι γιατί θυμίζουν το σχήμα του γυμνοσάλιαγκα. Εχουν μία  ζύμη απίστευτα αφράτη και τριφτή, είναι γεμισμένα με καρύδι, σιροπιασμένα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.Κανονικά απαιτείται σταχτόνερο (αλισίβα) σε αυτό το γλυκό, αλλά αν δεν έχουμε πρόσβαση σε καθαρή στάχτη τότε βάζουμε την ίδια ποσότητα σε χυμό πορτοκαλιού. Αν μπει τελικά σταχτόνερο, τότε ίσως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού μέσα στη ζύμη. Τα Σαλιάρια ετοιμάζονται και σερβίρονται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και αποτελούν νηστίσιμο γλυκό.

Read More
28.02

Η Ρουμελιώτικη χορτόπιτα αποτελεί ένα είδος πίτας που το φύλλο της  ανοίγεται κατά τον παραδοσιακό τρόπο αποτελούμενη από λεπτές στρώσεις  χειροποίητων φύλλων όπου στην γέμισή της μπαίνουν διάφορα ωμά λαχανικά όπως : σέσκουλα, λάπατα, σπανάκια, τσουκνίδια και καραμελωμένα φρέσκα κρεμμυδάκια , σε δέκα στρώσεις χειροποίητων φύλλων ,πασπαλισμένα με ελαιόλαδο. Η γεύση της είναι υπέροχη και ιδιαίτερα νόστιμη αφού όλα τα λαχανικά της ψήνονται στον φούρνο. Αποτελεί νηστίσιμη και χορτοφαγική επιλογή δίοτι δεν περιέχει άλλα επιβαρυμένα υλικά εκτός από έξτρα παρθένο  ελαιόλαδο.

Read More